Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Νέα βεβήλωση Ορθόδοξου Ναού - Μνημείου της ανθρωπότητας από την Τουρκία

  Ο σημερινός ναός χτίστηκε το διάστημα 1077-81 από την πεθερά τού μεγάλου Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, Μαρία Δούκαινα, στη θέση παλαιότ...

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ο συμβολισμός του Δικέφαλου Αετού


Ἀρχαιότατο σύμβολο ὁ μονοκέφαλος ἀετός εἶναι γνωστός ὡς αὐτοκρατορικό σύμβολο ἰσχύος, ζωτικότητας καί ἀναγέννησης. Ἀπαντᾶται σέ ὅλη τή μακραίωνη ἱστορία τῶν δύο ρωμαϊκῶν αὐτοκρατοριῶν, ἀλλά καί στίς προγενέστερες ἑλληνικές πόλεις, ὅπως καί σέ ἀναρίθμητες ἄλλες συμβολικές χρήσεις συνοδεύοντας θεούς καί ἥρωες.
Ὡστόσο, ἡ παραλλαγή τοῦ δικέφαλου ἀετοῦ ὑπῆρξε σύμβολο ὑπέρτατης δύναμης γιά τούς Μυκηναίους, τούς Βαβυλώνιους καί τούς Χιττῖτες, ἀπό τούς ὁποίους εἶναι πιθανό νά τόν υἱοθέτησαν οἱ Τουρκομάνοι τῆς Μικρᾶς Ἀσίας καί οἱ Σελτζοῦκοι τοῦ Ρούμ, γιά νά τόν δανειστοῦν οἱ Σταυροφόροι καί νά τόν μεταφέρουν στήν Εὐρώπη, ὅπου ἔγινε γνωστός ὡς αὐτοκρατορικό σύμβολο τῆς Ρωσίας τῶν Τσάρων καί τῆς Αὐστρίας τῶν Ἀψβούργων.
Τά δύο κεφάλια τοῦ ἀετοῦ ἑρμηνεύονται συνήθως ὡς ἔκφραση τῆς διπλῆς φύσης ἤ τῆς δυσυπόστατης ἰσχύος αὐτῶν πού τόν χρησιμοποιοῦν, ἀλλά καί ὡς μιά ὑπέρτατη ἔκφραση κυριαρχίας καί δύναμης.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΡΩΜΑΙΩΝ ΑΛΕΞΙΟΣ Α' ΚΟΜΝΗΝΟΣ. Ο ΣΩΤΗΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ!



Με την υψηλή πολιτική του, απέφυγε την άλωση της Πολης από τους σταυροφόρους, τους έστρεψε εναντίων των τούρκων, ανακατέλαβε όλη την παραλιακή Μικρά Ασία, παρέμεινε ακλόνητος στο θέμα της Αντιόχειας την οποία τελικά προσέθεσε ξανά στο Αυτοκρατορικό Στέμμα,

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΑΓΙΟΣ Ο ΔΑΥΙΔ ΚΟΜΝΗΝΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ

Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρείται πλέον ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Δαυίδ Κομνηνός καθώς και τα παιδιά του, Βασίλειος, Γεώργιος και Μανουήλ μαζί με τον ανιψιό και διάδοχο του θρόνου του, Αλέξιο.

Την απόφαση της Αγιοκατατάξεως των νέων Αγίων της Εκκλησίας που πέθαναν μαρτυρικά στην Κωνσταντινούπολη το 1463, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ύστερα από πρόταση του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου.

Ο φάκελος κατατέθηκε από τον Μητροπολίτη στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της αφού έκρινε ότι συντρέχουν οι λόγοι, προώθησε τον φάκελο στο Φανάρι.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ*


Συγγραφέας: 
Γιώργος Καραμπελιας

Οι επιβιώσεις του Βυζαντίου
Η Άλωση του 1453 δεν υπήρξε όπως συχνά νομίζεται η απαρχή του νεώτερου ελληνισμού αλλά μια διακοπή της κρατικής υπόστασης του, με ανυπολόγιστες συνέπειες μέχρι και σήμερα.
Ο νεώτερος ελληνισμός συγκροτείται κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο – όλοι σχεδόν οι ιστορικοί και οι φιλόλογοι θέτουν κατηγορηματικά ως αφετηρία της ιστορίας του το 1000, το 1071, το 1204, ενώ και η πλέον όψιμη χρονολόγηση θέτει ως αφετηρία το 1261. Η Τουρκοκρατία συνιστά έτσι τη δεύτερη περίοδο του, την έναρξη της οποίας τοποθετούμε συμβατικά στα 1453, ενώ μια τρίτη, αρχίζει μετά το 1821. Επειδή το χρονικό βάθος της «βυζαντινής» διαδρομής του νεώτερου ελληνισμού είναι μεγάλο, από 250 έως 450 χρόνια, η ελληνική ταυτότητα σφραγίζεται από τις επιβιώσεις του Βυζαντίου σε όλες τις εκφάνσεις του βίου των Ελλήνων. Ο Κ.Θ. Δημαράς το επισημαίνει στον Πρόλογό του στην Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας:
Μετά το 1261 μπορούμε να πούμε ότι Βυζάντιο και Ελλάδα συμπίπτουν.[ ] Γύρω στην Άλωση η συνείδηση των διανοουμένων φαίνεται καθαρά ελληνική «ἐσμὲν γὰρ οὖν [ ] Ἕλληνες τὸ γένος ὡς ἥ τε φωνὴ καὶ ἡ πάτριος παιδεία μαρτυρεῖ» γράφει ο Γεμιστός. Δυο μέρες πριν την Άλωση ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ονομάζει την Πόλη «ἐλπίδα καὶ χαρὰν πάντων τῶν Ἑλλήνων». Η μετάβαση από το Βυζάντιο στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε: κι’ όπως μέσα στο Βυζάντιο είδαμε να γεννιέται ο νέος ελληνισμός, έτσι και μέσα στον νέον ελληνισμό θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε το Βυζάντιο που συνεχίζει τη ζωή του[1].
Μέχρι το 1922, το όραμα της ανασύστασης του υστερο-βυζαντινού ελληνικού κράτους, το οποίο απεκλήθη «Μεγάλη Ιδέα» από τον Ιωάννη Κωλέττη το 1843, εμπνέει όλες τις επαναστατικές και πολιτικές απόπειρες. Σήμερα, αντιστρόφως, ο ελληνισμός γνωρίζει ανάλογες προκλήσεις, mutatis-mu­tan­dis, με το ύστερο Βυζάντιο: επιστροφή του νεο-οθωμανικού επεκτατισμού, αποσύνθεση του βαλκανικού χώρου, αντιφατικές σχέσεις με τη Δύση, και κατά συνέπεια, εξακολουθούμε, εν πολλοίς, να ζούμε στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε τότε. Ο νεώτερος ελληνισμός θα σφραγιστεί ανεξίτηλα από μια αντιστασιακή διαδικασία, που έχει ως αφετηρία τη «βυζαντινή» του περίοδο, και η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Θα λέγαμε μάλιστα πως, μετά μια «ευτυχή περίοδο» ανόδου και ανασυγκρότησης –1700-1922, τη νεώτερη ελληνική Αναγέννηση– ο ελληνισμός επιστρέφει και πάλι σε μια «παλαιολόγεια» εποχή καθολικής κρίσης.

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Για όσους αμφισβητούν ποιός είναι ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς

  • Angel Priest Oσο για το ζητημα του Μαρμαρωμενου Βασιλια, επιτελους, καταλαβετε οτι ο θρύλος αυτός γεννήθηκε στον πικραμενο λαο της Κωνσταντινούπολης αμέσως μετά την άλωση και στη συνεχεια στην υπειρωτικη Ελλαδα αμεσως μολις διερρευσε το γεγονος οτι δεν ηταν σιγουρο οτι ηταν η σωρος του Παλαιολογου και η κεφαλη του καθως και το γεγονος οτι δεν υπηρχε ταφος σε εμφανες σημειο μετα απο καποιο διαστημα. Ο θρύλος ειναι ξεκαθαρα για τον Κωνσταντίνο ΙΑ' Παλαιολόγο τον Δεσπότη/Βασιλιά/Πολεμιστή και παρουσιάζεται σε δημώδη τραγούδια της πρωτης περιοδου της Τουρκοκρατιας, σε ποντιακά τραγούδια, σε θρύλους που διέδιδαν οι πρεσβύτεροι καθώς και στη διδασκαλία ιερωμένων κατά την εμφάνιση των πρώτων κρυφών Σχολειών.
    Χθες στις 1:19 π.μ. · Μου αρέσει!
  • Angel Priest Ρωτηστε Πολίτες και Μικρασιάτες και θα σας επιβεβαιωσουν οτι εχω δικιο.
    Χθες στις 1:19 π.μ. · Μου αρέσει!
  • Angel Priest Επίσης, όπως έχω αναφέρει και πάλι, ουσιαστικά ο Βασιλιάς δεν πέθανε ποτέ. Ταξιδευει μεσα στο χρονο, δινει κουραγιο κατα την Τουρκοκρατία, οπλίζει το χέρι των αγωνιστών του '21, εμπνέει τη "Μεγαλη Ιδεα".... Οπως εχει πει και οΓεώργιος ΠαπασημάκηςΒ, "Αν και νεκρός, έφερε τη Νίκη.
    Επομένως δεν "μαρμάρωσε" ο Βασιλιάς, αλλά μαρμάρωσε η φρουρά του, δηλαδή όλος ο σύγχρονος ελληνισμός, εμείς που μένουμε άπραγοι.
    Χθες στις 1:23 π.μ. · Μου αρέσει!

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

''....Κι᾿ ὁ Βασιλὲς θὰ σηκωθῇ, τὴν σπάθα του θὰ δράξη,καί, στρατηγός σας, θὲ νὰ μπῇ στὸ πρῶτο του βασίλειο τὸν Τοῦρκο νὰ χτυπήσῃ.
Καὶ χτύπα, χτύπα θὰ τὸν πὰ μακρὰ νὰ τὸν πετάξῃ,πίσω στὴν Κόκκινη Μηλιά, καὶ πίσ᾿ ἀπὸ τὸν ἥλιο, ποὺ πιὰ νὰ μὴ γυρίσῃ!...'' ΤΙΜΗ...ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ....ΜΝΗΜΗ....!!
Μανωλία Μάνου

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΣΕ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ;



Τίποτε, ἀγαπητοί μου, δὲν εἶνε τυχαῖο στὸν κόσμο. Οὔτε μιὰ σταγόνα νεροῦ οὔτε ἕνα φύλλο ἀπὸ τὰ δέντρα δὲν πέφτει χωρὶς κάποια αἰτία. Κάθε πρᾶγμα ἢ γεγονὸς ἔχει τὴν αἰτία του. Οἱ ἄνθρωποι ἐρευνοῦν γιὰ νὰ βροῦν τὰ βαθύτερα αἴτια. Ἀξιέπαινη ἡ ἔρευνα τῆς ἐπιστήμης. Ἀλλ᾿ ὄχι σπάνια ἡ ἔρευνα γιὰ νὰ βρεθῇ ἡ αἰτία ἀποτυγχάνει· ὁ νοῦς τῶν ἐπιστημόνων πλανᾶται, λοξοδρομεῖ, πέφτει σὲ λαβύρινθο ἀμφιβολιῶν καὶ βγάζει σφαλερὰ συμπεράσματα, ποὺ δὲν δίνουν τὴν εἰκόνα τῆς πραγματικῆς αἰτίας τῶν γεγονότων. Ἔτσι καὶ προκειμένου γιὰ τὴν αἰτία τῆς πτώσεως τοῦ Βυζαντίου.

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" ξαναζωντανεύει και μαθαίνει στην Δύση τι σημαίνει "Ελληνισμός"







Το Βυζάντιο και ο βυζαντινός Ελληνισμός, ο οποίος για μεγάλο μέρος της Δύσης και των δυτικών ιστοριογράφων απλά δεν υπάρχει, επιτέλους αναδεικνύεται σε ένα λογοτεχνικό έργο παγκόσμιας εμβέλειας από τον συγγραφέα του «Κώδικα Ντα Βίντσι» και τους «Ιλουμινάτι», Νταν Μπράουν με τίλτο «Inferno» («Κόλαση»)!
Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο ο ήρωάς του καθηγητής του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάνγκτον, τον οποίο στη μεγάλη οθόνη τον υποδύεται ο Τομ Χάνκς ουσιαστικά αναζητά τον "Μαρμαρωμένο Βασιλιά", Κωνσταντίνο Παλαιολόγο ΙΑ' στις στοές κάτω από την Αγία Σοφία σε μια αφήγηση που οι κριτικοί θεωρούν ότι έχει ξεπεράσει σε ποιότα και αγωνία τα δύο πρώτα έργα του συγγραφέα

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Εν όψει της θλιβεράς επετείου της 29ης Μαΐου 1453, ένας διάλογος για τον τελευταίο Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ' Παλαιολόγο από δύο πιστούς...



  • Γεώργιος Παπασημάκης Προσκυνούμε ευλαβικά τη Μνήμη του Μεγάλου Βασιλέως Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου!
  • Angel Priest Ετσι. Ασχετα αν η ορθοδοξη εκκλησια αδιαφορει για τον μεγαλυτερο ορθοδοξο ηγετη και μαρτυρα. Τους ενοχλούν ακομα οι ενωτικες του ενεργειες αλλα βεβαιως δεν καταννοούν ότι υπερ άνω όλων των ενδιέφερε η σωτηρία της Πόλης. Ας ελπίσουμε να τελέσει  η επίσημη εκκλησία επιμνημόσυνη δέηση την προσεχή θλιβερή επέτειο του θάνατού του. Ας μην ξεχνάμε ότι όσο ήταν εν ζωή, έλεγαν "καλύτερα τούρκικο τουρμπάνι παρά να μνημονεύουμε τον πάπα.." αλλά μετά θάνατον υιοθέτησαν τα σύμβολα και τα οικόσημά του...

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Κατάλογος των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου

Δυναστεία του Κωνσταντίνου
324-337 Κωνσταντίνος Α' ο Μέγας (μονοκράτορας)
337-353 Κωνστάντιος Β' (μαζί με τους συμβασιλείς Κωνσταντίνο Β' και Κώνστα)
353-361 Κωνστάντιος Β' (μονοκράτορας)
361-363 Ιουλιανός ο Παραβάτης ή Αποστάτης
363-364 Ιοβιανός
364-378 Ουάλης
378-379 Γρατιανός (μονοκράτορας)

Δυστυχώς αυτά δεν διδάσκονται στα παιδιά μας από τους απάτριδες, αμαθείς και βιαστές της Ιστορικής Επιστήμης ψευτοκαθηγητάδες: Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα: Η ανηψιά του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που ουσιαστικά "γέννησε" την Ρωσική Αυτοκρατορία
































απο:
 Angel Priest 
Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα: Η ανηψιά του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που ουσιαστικά "γέννησε" την Ρωσική Αυτοκρατορία
Πως ο δικέφαλος αετός γίνεται το σύμβολο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας έως και σήμερα;
Πως εισάγεται στη Ρωσική Αυτοκρατορία η βυζαντινή αρχιτεκτονική;
Πως απέταξαν οι Ρώσοι τον ταταρικό ζυγό και εξελίχθηκαν σε ισχυρή αυτοκρατορία;
Πως προέκυψε η λέξη "τσάρος";
Είχε αίμα Παλαιολόγων ο τσάρος Ιβαν ο Τρομερός;

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

11 ΜΑΪΟΥ... ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ...










Με το όνομα Γενέθλιον της Κωνσταντινούπολης εορτάζεται κατ΄ έτος από τους Χριστιανούς στις 11 Μαΐου η ανάμνηση των εγκαινίων "της θεοφυλάκτου και θεομεγαλύντου Κωνσταντινουπόλεως, εξαιρέτως ανακειμένης την προστασία της Παναχράντου και Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας και παρ΄ Αυτής διασωζομένης".

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΟΓΟΥ ΣΕΡ ΣΤΗΒΕΝ ΡΑΝΣΙΜΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΙΛΙΟΧΡΟΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ!





ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ
 ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΟΓΟΥ ΣΕΡ ΣΤΗΒΕΝ ΡΑΝΣΙΜΑΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΙΛΙΟΧΡΟΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ! 

Η πιο συκοφαντημένη και αδικημένη ιστορική περίοδος της Ρωμιοσύνης Είναι πραγματικά ραπίσματα στα βέβηλα στόματα που μηρυκάζουν γενικεύσεις, λασπολογίες και ύβρεις για οτιδήποτε σχετίζεται με την χιλιόχρονη αυτήν περίοδο.

 Και το απεχθέστερο χαρακτηριστικό των περισσοτέρων εξ αυτής της παράταξης των αμαθών είναι ότι ανήκουν στους «ημέτερους», στους ρωμιούς. Έτσι, επαξίως λαμβάνουν τον ιταμό τίτλο των γραικύλων, ενώ ο κελτικής και ευγενικής καταγωγής επιστήμονας εγκαθίσταται στο λαμπρό στερέωμα των φιλελλήνων.

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Η Aγία Tράπεζα της Αγίας Σοφίας και ο μαρμαρωμένος βασιλιάς.




Σύμφωνα με την παράδοση πριν ο Μωάμεθ ο Β΄ καταλάβει την Κωνσταντινούπολη, ο αυτοκράτορας Κων/νος διέταξε να μεταφέρουν την αγία τράπεζα και όλα τα κειμήλια της Αγίας Σοφίας μακριά από την πόλη για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Τρία καράβια Ενετικά λοιπόν ξεκίνησαν από την πόλη γεμάτα με όλα αυτά τα κειμήλια, όπως λέει και ο θρύλος,

αλλά το τρίτο από αυτά που μετέφερε την αγία τράπεζα βυθίστηκε στα νερά του Βοσπόρου στην περιοχή του Μαρμαρά. 

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1453 Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΦΛΑΝΤΑΝΕΛΑΣ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΟΝΟ ΠΛΟΙΑ ΚΑΤΑΝΑΥΜΑΧΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΟΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΤΙΜΑ ΚΑΝΕΙΣ!




 
του Γεωργίου Παπασημάκη
Από τις 7 Απριλίου του 1453 ο Σουλτάνος Μωάμεθ β' πολιορκεί τη Βασιλίδα των Πόλεων, την Κωνσταντίνου Πόλη. Μπροστά στις μόλις 5-7 χιλιάδες Ελλήνων Πολεμιστών του τελευταίου Βασιλέως και Αυτοκράτορος των Ελλήνων Κωνσταντίνου ΙΑ' Δράγαση Παλαιολόγου ο αλιτήριος Σουλτάνος παρέταξε ένα τεράστιο βαρβαρικό στίφος 300.000 τουρκομογγόλων και συμμάχων αυτών  ενώ στη θάλασσα παρέταξε έναν εξίσου τεράστιο στόλο 300 περίπου πλοίων απέναντι στα ελάχιστα αυτοκρατορικά πλοία.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Πως καταδέχεται ο Ρωμιός, την Πολη του να έχουν, να την πατούν δερβίσηδες, μουφτήδες και Μογγόλοι;

"...πως καταδέχεται ο Ρωμιός, την Πολη του να έχουν, να την πατούν δερβίσηδες, μουφτήδες και Μογγόλοι.

 Και μιναρέδες και τζαμιά εκεί που το αίμα του Βασιλιά, έχει ποτίσει


. Ολα τα περιμένει ο Ρωμιός από τα Βασιλιά εκείνον, την Πόλη να προστάτευε, για δαύτην να πεθάνει, ως και από τον Άδη να 'ρθει στη ζωή να την εξαναπάρει. 


Μόνον ο Γέρος κίνησε, τα κάστρα του επήρε, πότε θα κινήσουν οι Ρωμιοί περήφανοι να γίνουν, να θυμηθούν ποιοι ήτανε και που τους εχουν φέρει; 



Kαι πριν ξυπνήσει ο Βασιλιάς, πρέπει ο Ρωμιός να ξυπνήσει. Από το λήθαργο το βαρύ, της λήθης τα πλοκάμια."



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΑ' ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Συσχετισμός της στάσης του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με το σήμερα





Ο τόπος αυτός γέννησε πολλούς ήρωες κατά καιρούς στο πέρασμα των εποχών και των χιλιάδων χρόνων της ιστορίας μας. Όμως τι είναι ο ήρωας...; Είναι ένας άνθρωπος με αυταπάρνηση, ιδανικά, ήθος, ανδρεία. Ένας άνθρωπος που δεν έχει κανέναν ενδοιασμό ακόμα και να θυσιαστεί για έναν υπέρτερο σκοπό.

Η άλωση της Πόλης, είναι μια αναμφισβήτητη ήττα. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ήταν μια άνιση μάχη και μια Πόλη παρηκμασμένη σε στρατιωτικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο από τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό ήταν λοιπόν το κλίμα όταν ανέλαβε την εξουσία ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.Τι μας κάνει όμως να τον θυμόμαστε, να τον τιμούμε, να τον μελετάμε όλα αυτά τα σχεδόν 600 χρόνια από το συμβάν. Τι κάνει τόσους ιστορικούς παγκοσμίως να έχουν συγγράψει τόσα και τόσα βιβλία για αυτόν. Τι δημιούργησε την ανάγκη στον λαό να τον κάνει αθάνατο μέσα στις παραδόσεις, τα ποιήματα, τα δημώδη τραγούδια, τους θρύλους; και μάλιστα μόνον για αυτον τον Αυτοκράτορα από όλους της χιλιόχρονης Αυτοκρατορίας που κυβέρνησε μόνον 4 χρόνια και ηττήθηκε;

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Αναζητώντας το ξίφος του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου




Όσοι έχουν δει κάποια από τις ταινίες του Ιντιάνα Τζόουνς (INDIANA JONES), έχουν γοητευθεί από τα σενάρια και τις εικόνες της Χολιγουντιανής αυτής παραγωγής.Το σινεμά έχει την άδεια να μας μεταφέρει στο παρελθόν και στο μέλλον με τον δικό του τρόπο και να δημιουργεί φανταστικούς κόσμους που ξεφεύγουν από τα όρια της αληθινής ζωής.
Όμως τι γίνεται όταν στην αληθινή ζωή ζούμε γεγονότα που υπερβαίνουν το σινεμά;

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Γεωργίου Φραντζή - Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ 29 Μαϊου 1453




Γεώργιος Φραντζής
Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΩΣΗ  
ΤΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ


      Οι δυστυχείς Ρωμαίοι, αφού άκουσαν τα λόγια του αυτοκράτορα, έσφιξαν την καρδιά τους, αγκα­λιάστηκαν και έκλαιγαν όλοι μαζί. Κανένας δεν έφερνε πια στη μνήμη του τα αγαπημένα του παι­διά, τη γυναίκα και την περιουσία του, αλλά ήθε­λαν όλοι να πεθάνουν για τη σωτηρία της πατρίδας τους. Ύστερα γύρισαν στις θέσεις τους για να φυλάξουν τα τείχη της πόλης. Ο αυτοκράτορας πήγε αμέσως στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, προσευχήθηκε με δάκρυα στα μάτια καικοινώνη­σε των αχράντων μυστηρίων. Το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι εκείνη τη νύχτα. Έπειτα γύρισε στα ανάκτορα και ζήτησε συγνώμη από όλους. Ποιος μπορεί να περιγράψει αυτήν τη στιγμή τους θρή­νους και τους οδυρμούς που ακούστηκαν τότε στο παλάτι; Κανένας άνθρωπος δε θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος, ακόμα κι αν ήταν από ξύλο ή από πέτρα.