ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

''....Κι᾿ ὁ Βασιλὲς θὰ σηκωθῇ, τὴν σπάθα του θὰ δράξη,καί, στρατηγός σας, θὲ νὰ μπῇ στὸ πρῶτο του βασίλειο τὸν Τοῦρκο νὰ χτυπήσῃ.
Καὶ χτύπα, χτύπα θὰ τὸν πὰ μακρὰ νὰ τὸν πετάξῃ,πίσω στὴν Κόκκινη Μηλιά, καὶ πίσ᾿ ἀπὸ τὸν ἥλιο, ποὺ πιὰ νὰ μὴ γυρίσῃ!...'' ΤΙΜΗ...ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ....ΜΝΗΜΗ....!!
Μανωλία Μάνου

Όλοι οι χρονογράφοι και οι αυτόπτες μάρτυρες συμφωνούν ότι ο Γίγας Βασιλέας προκάλεσε εκατόμβες νεκρών στους επιτιθέμενους τούρκους. Είναι γνωστές οι τρεις τελευταίες επελάσεις του όπου <<καβάλα στο αραβικό του άτι, τρεις φορές, βρυχώμενος ως Λέων απώθησε τους τούρκους>> κατασφάζοντας τους μαζί με τους τρεις πιστούς του Δον Φραγκίσκο Τολεντάνο, Θεόφιλο Παλαιολόγο και Ιωάννη Δαλμάτη! Πράγματι ούτε νεκρό δεν θα ήταν σε θέση να τον αντικρίσουν οι δειλοί τουρκομογγόλοι....
Ο Γεώργιος Παπασημάκης για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο 

Το κεφαλι που διεσυραν οι Τουρκοι δεν αναγνωριστηκε απο τον Φραντζη. Και ο Ρανσιμαν δεν το πιστευει. Ποτε δεν ειχαν αξία οι Μογγολοι να σταθουν μπροστα του, ακομα και νεκρος που ηταν, δεν ειχαν την ικανοποιηση να προσβαλουν τη Σωρο του. Ο Αυτοκρατωρ/Πολεμιστης ειναι στην Πολη και ειναι η Πολη.."Ο Βασιλιας ειχε την ευκαιρια να φυγει, ισως και να μπορουσε να ανασυνταξει νεο στρατο και συμμαχιες και να αντεπιτεθει στο μελλον, να ξαναπαρει την Πολη. Η ιδεα όμως να ορμησει στους χιλιαδες Τουρκους μαζι με μερικους ακομα γενναιους (Θ. Παλαιολογος, Δον Φρανσισκο, Ιβαν ο Δαλματος...) και να ξεσκίσει όσα μπορουσε απο αυτα τα καθαρματα μεχρι να πεσει, του φανηκε καλυτερη και απο την ιδεα της ζωης.... "

Η καρδια του ήταν της Πόλης. Μολις σταματησε, χαθηκαν και οι δυο...
Angel Priest

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Παπασημάκης στην εκδήλωση τιμής για τον Κωνσταντίνο
 Παλαιολόγο και τους Ήρωες της Αλώσεως.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Οργάνωσης μας Κωνσταντινουπολίτης Πολύβιος Κολοβός 


Σχόλια