Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Δυστυχώς αυτά δεν διδάσκονται στα παιδιά μας από τους απάτριδες, αμαθείς και βιαστές της Ιστορικής Επιστήμης ψευτοκαθηγητάδες: Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα: Η ανηψιά του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που ουσιαστικά "γέννησε" την Ρωσική Αυτοκρατορία
απο:
 Angel Priest 
Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα: Η ανηψιά του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που ουσιαστικά "γέννησε" την Ρωσική Αυτοκρατορία
Πως ο δικέφαλος αετός γίνεται το σύμβολο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας έως και σήμερα;
Πως εισάγεται στη Ρωσική Αυτοκρατορία η βυζαντινή αρχιτεκτονική;
Πως απέταξαν οι Ρώσοι τον ταταρικό ζυγό και εξελίχθηκαν σε ισχυρή αυτοκρατορία;
Πως προέκυψε η λέξη "τσάρος";
Είχε αίμα Παλαιολόγων ο τσάρος Ιβαν ο Τρομερός;
Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα: Η ανηψιά του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που ουσιαστικά "γέννησε" την Ρωσική Αυτοκρατορία

  • Πως ο δικέφαλος αετός γίνεται το σύμβολο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας έως και σήμερα;
  • Πως εισάγεται στη Ρωσική Αυτοκρατορία η βυζαντινή αρχιτεκτονική;
  • Πως απέταξαν οι Ρώσοι τον ταταρικό ζυγό και εξελίχθηκαν σε ισχυρή αυτοκρατορία;
  • Πως προέκυψε η λέξη "τσάρος";
  • Είχε αίμα Παλαιολόγων ο τσάρος Ιβαν ο Τρομερός;

Η Ζωή ή Σοφία Παλαιολογίνα, γεννήθηκε το 1455 και απεβίωσε στις 7 Απριλίου του 1503. Μεγάλη Δούκισσα της Μόσχας, ήταν ανηψιά του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου ΙΑ” και δεύτερη σύζυγος του Ιβάν Γ” της Ρωσίας. Κόρη του Θωμά Παλαιολόγου, του νεωτέρου, από τα έξι παιδιά του Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου και της Αικατερίνης Ζακκαρία, κόρης του πρίγκιπα Κεντυρίωνα Ζακκαρία της Αχαΐας, βαφτίσθηκε στο Μυστρά και πήρε το όνομα Ζωή.


Ο πρόωρος θάνατος των γονέων της, του Θωμά στην Ιταλία και της Αικατερίνης στην Κέρκυρα, την άφησαν ορφανή με αποτέλεσμα να αναλάβει την κηδεμονία της ίδιας και των δύο αδελφών της, Ανδρέα Παλαιολόγου και Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου, ο Ρωμαιοκαθολικός καρδινάλιος Βησσαρίων, ο οποίος υπήρξε φίλος του πατέρα της και στενός συνεργάτης του Πάπα Πίου Β´ και των μετέπειτα Ποντίφικων. Ο Βησσαρίων φρόντισε ώστε τα παιδιά του Θωμά να ασπασθούν το ρωμαιοκαθολικό δόγμα, όπως το είχε ασπασθεί και ο πατέρας τους σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Ποντίφικα, ο οποίος είχε αναλάβει τη συντήρησή του χορηγώντας του 4.000 δουκάτα ετησίως. Ο Πάπας Παύλος ο 2ος, θέλοντας να προσεταιρισθεί τους Ορθόδοξους Ρώσους στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, μετά από επίπονες και σκληρές διαπραγματεύσεις δύο και πλέον ετών, πέτυχε να ευοδωθεί το συνοικέσιο της Ζωής με τον μεγάλο πρίγκιπα της Μόσχας, τον Ιβάν Γ΄, ο οποίος ήταν στην πραγματικότητα ηγεμόνας της Μοσχοβίας. Έτσι η Ζωή αναχώρησε για το μεγάλο ταξίδι προς τη Μόσχα, που διαρκούσε την εποχή εκείνη περίπου έξι μήνες και με την άφιξή της στην πρώτη ρωσική πόλη, το Πσκοφ, διακήρυξε ότι επανέρχεται στην Ορθοδοξία και ξαναβαπτίσθηκε σε Σοφία, που θύμιζε περισσότερο Βυζάντιο. Παντρεύτηκε τον Ιβάν Γ΄ στις 12 Νοεμβρίου του 1472 στο Κρεμλίνο.

Απέκτησε ένδεκα παιδιά, εκ των οποίων μόνο τα επτά επέζησαν. Ο πρωτότοκος Βασίλι Γ΄ έμελλε να γίνει ο διάδοχος του Ιβάν μετά από σκληρό αγώνα της μητέρας του Σοφίας, προκειμένου να αποκλείσει από το θρόνο τον εγγονό του συζύγου της από προηγούμενο γάμο του, τον Ντμίτρι. Η Σοφία εισήγαγε το βυζαντινό τυπικό στο ρωσικό θρόνο, φρόντισε να καλέσει Ιταλούς αρχιτέκτονες να κτίσουν ναούς και τα τείχη του Κρεμλίνου, όπως υπάρχουν και σήμερα και κυρίως να ανοικοδομήσουν το πολυεδρικό ανάκτορο, το οποίο και σήμερα υποδέχεται τους ξένους ηγέτες, που επισκέπτονται τη Μόσχα. πεισε τον Ιβάν Γ΄ να χρισθεί καίσαρας, όπως συνηθιζόταν στο Βυζάντιο για τα τέκνα των αυτοκρατόρων, κι έτσι από την παραφθορά του λατινικού caesar, προήλθε και το μετέπειτα τσάρος.

Επίσης η Σοφία έπεισε τον διστακτικό σύζυγό της να αντιταχθεί και να αποτινάξει τον ταταρικό ζυγό από τη χώρα του, αφού οι Ρώσοι ήταν υποτελείς στον εκάστοτα χάνο των Τατάρων, να απελευθερώσει την πατρίδα του και να συνενώσει τα διάφορα ανεξάρτητα δουκάτα και πριγκιπάτα, κάτω από την εξουσία του. Έτσι στο τσάρος προστέθηκε και το "πασών των Ρωσιών".
Στις 7 Απριλίου του 1503, η Ζωή-Σοφία Παλαιολογίνα άφησε την τελευταία της πνοή. Υπολογίζεται ότι ήταν 48 ετών. Αναμφίβολα με την παρουσία της στη Μόσχα σφράγισε τη μεσαιωνική πολιτική και πολιτιστική ιστορία της Ρωσίας, γεγονός που αναγνώριζαν και αναγνωρίζουν και σήμερα οι Ρώσοι. Εγγονός της ήταν ο Ιβάν Δ” της Ρωσίας (ο Τρομερός). Ο σύζυγός της Ιβάν Γ΄ ήταν ο πρώτος στη ρωσική ιστορία που ονομάσθηκε Μέγας, λόγω του έργου που πραγματοποίησε συνεπικουρούμενος από τη Σοφία Παλαιολογίνα.

Πηγες:
* Fennell, J. L. I. (1961). Ivan the Great of Moscow. London: Macmillan.
* Fine, John V. A., Jr. (1966). "The Muscovite Dynastic Crisis of 1497 - 1502." Canadian Slavonic
* Pierling Paul, "La Russie et l' Orient - Marriage d' un Tsar au Vatican - Ivan III et Sophie Paleologue", Ernest Leroux, Editeur, Paris 1891.
* Grey Ian, Ivan III and the Unification of Russia.

http://tut.gr/%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1-%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%87%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B1/


2 σχόλια:

Γεώργιος Παπασημάκης είπε...

Δυστυχώς αυτά δεν διδάσκονται στα παιδιά μας από τους απάτριδες, αμαθείς και βιαστές της Ιστορικής Επιστήμης ψευτοκαθηγητάδες. Το αναδημοσιεύω άμεσα!

Angel Priest Ετσι. Ειναι ενα πολυ σημαντικο σημειο της Ιστοριας, στην παρουσα περιπτωση η επίδραση και η επιρροή του υγειούς ελληνικου στοιχειου στην απελευθέρωση των Ρωσων απο τους Ταταρους και την ίδρυση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας εώς και σήμερα. Αναφέρω "υγειούς" γιατι δυστυχως τα αδερφια της Σοφιας ηταν ρεμαλια και προδότες, δυστυχως καμια σχεση με την ιδια, τον πατερα της και τον θείο της.

Ειναι τραγικο που δεν διδάσκεται τιποτα απο ολα αυτα. Επισης ειναι τραγικο αλλοι λαοί ή μιάσματα τυπου Σκοπιανών, να προσπαθουν να ανακαλύψουν κατι αξιολογο στην ιστορία τους για να το παρουσιασουν, ενω εμεις με την τ ε ρ α σ τ ι α ιστορία σε ολες τις χρονικές περιοδους να προσπαθουμε να αποκυρήξουμε τα πάντα ή στην καλυτερη περιπτωση να αδιαφορουμε. Κανείς βέβαια δεν είναι παντογνώστης αλλά οφείλουμε να μελετάμε κατά το δυνατόν και να το διδάσκουμε στα παιδιά μας. Ελάχιστος φορος τιμης σε αυτους που εχυσαν το αιμα τους ανα τους αιωνες για να πινουμε εμεις οι Νεοελληνες το φραπε μας ξεγνοιαστοι... - - Ελαχιστος φορος τιμης στους προγονους που αποτελουν την "αλογομυγα" που προσπαθεί να μας ξυπνάει απο τη λήθη και το ληθαργο τις δυσκολες στιγμες.

Έχεις απόλυτο δίκιο. Και είναι βέβαιο ότι εάν ο Δημήτριος, αδελφός του Αυτοκράτορα κατάφερνε να ανέβει εις το θρόνο θα παρέδιδε σίγουρα την Πόλη στους τούρκους με ότι αυτό θα σήμαινε για την μετέπειτα πορεία του Ελληνισμού και της Ρωμιοσύνης.

Πιθανόν να μην υπήρχαμε ως Έθνος σήμερα. Για αυτό το λόγο και η Βασίλισσα Ελένη προτιμούσε από τους δύο υιούς τον Κωνσταντίνο. Πιστεύω πως οι Ρώσοι εκτιμούν σε μεγάλο βαθμό αυτά που ανέφερες αλλά λείπει η σωστή ηγεσία, την ίδια στιγμή σε Ελλάδα και Ρωσία για να εκδιωχθούν οι μογγόλοι-τούρκοι από τα εδάφη που κατέχουν και μάλιστα από την Βασιλίδα των Πόλεων.

Η Σερβία, η Ρουμανία και τα εκατομμύρια ορθοδόξων που είναι διασκορπισμένα σε όλη την μέση ανατολή αναμένουν.... Θα κινηθεί η Αγία Ρωσία; Θα συμπράξει το απαράδεκτο Ελληνικό Κράτος ή θα παραμείνει ψευτορωμείκο;

Οι Σκοπιανοί είναι ανύπαρκτοι ως έθνος και τα εδάφη που κατοικούν ανηκουν κυρίως στην Ελλάδα και τη Σερβία-Βουλγαρία. Είναι ένα καθαρά κράτος-έκτρωμα, βάση ανθελληνικών και αντιορθόδοξων δυνάμεων που πρέπει να εκλείψει. Θα τους ξυπνήσουμε τους συμπατριώτες μας αργά ή γρήγορα, είμαι βέβαιος για αυτό.

Η Ελλάς είναι Γένος Αυτοκρατορικό και δεν θα εκλείψει επειδή το θέλουν κάποιοι ανόητοι ή και πράκτορες των εχθρών του Χριστού και της Πατρίδος!
Γεώργιος Παπασημάκης

Γεώργιος Παπασημάκης είπε...

Το ανωτέρω σχόλιο είναι διάλογος από το facebook Και το παραθέτω διότι είναι σημαντικό προς κατανόηση των γραφόμενων εις την ανάρτηση.


Ο Νικηφορος Δικεφαλος Αετος συμβολιζει την κυριαρχια της Ελληνικης Αυτοκρατοριας σε Ανατολη και Δυση.

Ο Γεώργιος Παπασημάκης για την Άλωση

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...