Ασσύριοι μαχητές που αντιστάθηκαν στην γενοκτονία από τους Τούρκους / Πηγή εικόνας: Assyrian Archive - X |
Ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, την Εθνοσυνέλευση, αναγνώρισε τις μαζικές δολοφονίες των κοινοτήτων των Ασσυρίων και των Χαλδαίων τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ως «γενοκτονία», μια εξέλιξη που εξόργισε την Τουρκία. σύμφωνα με το Assyrian International News Agency.
Το ψήφισμα αναφέρει ότι ο ασσυροχαλδαίος πληθυσμός που ζούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν συνολικά περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι στις αρχές του 20ου αιώνα και ότι πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ασσυροχαλδαίος ήταν θύματα σοβαρών και επαναλαμβανόμενων διώξεων και αρκετών σφαγών.
Κατηγορεί την Οθωμανική Αυτοκρατορία ότι οργάνωσε τη μαζική δολοφονία του Ασσυροχαλδαϊκού πληθυσμού, την φυγή τους από τα σύνορα της αυτοκρατορίας και τον αναγκαστικό εξισλαμισμό τους μεταξύ 1915 και 1918.
Κάποτε μια σημαντική εθνική μειονότητα κατά την οθωμανική εποχή, οι Ασσύριοι υπέστησαν μαζική σφαγή το 1915 που ορισμένοι αναφέρουν ως γενοκτονία. Στη συνέχεια, αντιμετώπισαν πογκρόμ στις πρώτες μέρες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από τα οποία κάποιοι κατέφυγαν στη γειτονική Συρία.
Ο αριθμός τους στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπολογίζεται σε 25.000. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας εγκαταλείψει τις πόλεις τους στα νοτιοανατολικά της χώρας λόγω της κουρδικής σύγκρουσης.
Το ψήφισμα αναφέρει ότι «η συνδυασμένη και συντονισμένη εξόντωση περισσότερων από 250.000 Ασσυροχαλδαίων, πάνω από τον μισό πληθυσμό της εποχής, είχε ως στόχο την άρνηση της ασσυριακής ταυτότητας και την εξαφάνισή της από τον οθωμανικό χώρο, όσον αφορά τις μαζικές και συστηματικές εκτελέσεις. , η λεηλασία των εδαφών τους και της περιουσίας τους καθώς και η συστηματική καταστροφή της περιουσίας τους πολιτιστικής έκφρασης».
Παρά το γεγονός ότι αποτελούν κατά κύριο λόγο χριστιανική μειονότητα, οι Ασσύριοι δεν είχαν καθεστώς μειονότητας βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, διάταξη από την οποία επωφελούνται άλλες μη μουσουλμανικές ομάδες, δηλαδή οι Αρμένιοι, οι Εβραίοι και οι Έλληνες, χωρίς να γλυτώσουν όλοι από αυτή τη διάταξη τη γενοκτονία.
Το ψήφισμα υπενθύμισε επίσης την αναγνώριση από τη Γαλλία των μαζικών δολοφονιών των Αρμενίων κατά τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως «γενοκτονία» το 2001, καθώς κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να αναγνωρίσει επίσημα τη μαζική εξόντωση, την απέλαση και την καταστολή της πολιτιστικής κληρονομιάς περισσότερων από 250.000 Ασσυροχαλδαίοι από τις οθωμανικές αρχές μεταξύ 1915 και 1918 ως «γενοκτονία».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εν τω μεταξύ, εξέδωσε δήλωση τη Δευτέρα, καταδικάζοντας το ψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε «άκυρο». Το υπουργείο είπε ότι η ψήφιση του ψηφίσματος είναι «παράδειγμα προσπαθειών διαστρέβλωσης των ιστορικών γεγονότων για χάρη πολιτικών συμφερόντων», ενώ υπενθύμισε ότι παρόμοιο ψήφισμα απέρριψε η γαλλική κυβέρνηση πέρυσι.
«Το γεγονός ότι οι ίδιες αβάσιμες κατηγορίες έχουν τεθεί στην ημερήσια διάταξη της Εθνοσυνέλευσης αυτή τη φορά από μέλη του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί παράδειγμα προσπαθειών διαστρέβλωσης ιστορικών γεγονότων για χάρη πολιτικών συμφερόντων», ανέφερε, αναφερόμενη στους Γάλλους. Αναγεννησιακή ομάδα, η οποία παρουσίασε το ψήφισμα. Το υπουργείο σημείωσε επίσης ότι τα κοινοβούλια δεν έχουν καμία εξουσία να ερμηνεύουν ή να εκδίδουν κρίσεις για ιστορικά γεγονότα.
Η Γαλλία είναι μία από τις δεκάδες χώρες στον κόσμο που αναγνωρίζουν τις μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως γενοκτονία. Οι Αρμένιοι — υποστηριζόμενοι από ιστορικούς και μελετητές — λένε ότι 1,5 εκατομμύριο από τους ανθρώπους τους έχασαν τη ζωή τους σε μια γενοκτονία που διαπράχθηκε υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Άγκυρα δέχεται ότι τόσο οι Αρμένιοι όσο και οι Τούρκοι πέθαναν σε τεράστιους αριθμούς καθώς οι οθωμανικές δυνάμεις πολέμησαν την τσαρική Ρωσία. Όμως η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά μια εσκεμμένη πολιτική γενοκτονίας και σημειώνει ότι ο όρος δεν είχε νομικά οριστεί εκείνη την εποχή.
Φυσικά τα τάγματα εργασίας που έστελναν οι Τούρκοι τους Έλληνες, τους Αρμενίους και τους Ασσυρίους ήταν πραγματικά τάγματα θανάτου. Υπενθυμίζουμε ότι πριν την Τουρκική κατοχή της Μικράς Ασίας, ο Ελληνικός πληθυσμός αριθμούσε 30.000.000 ανθρώπους (ιστορία Καρολίδη). Μόνο 1.221.489 διασώθηκαν στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Ελλάδος.
Με πληροφορίες από: Turkish Minute
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου