Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Νέα βεβήλωση Ορθόδοξου Ναού - Μνημείου της ανθρωπότητας από την Τουρκία

  Ο σημερινός ναός χτίστηκε το διάστημα 1077-81 από την πεθερά τού μεγάλου Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, Μαρία Δούκαινα, στη θέση παλαιότ...

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Τελικά υπάρχουν διαφορές στο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ή σύγκρουση του νόμου με την παρανομία;

 

Μικτό αρχιπελαγικό κράτος η Ελλάδα, αποτελούμενη από τα νησιωτικά συμπλέγματα του Αρχιπελάγους (Αιγαίου και της ηπειρωτικής χώρας) που έχει κάθε δικαίωμα και πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και να οριοθετήσει ΑΟΖ με το έτερο Ελληνικό Κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία.
Γεώργιος Παπασημάκης


Σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης του Montego Bay (Ιαμαϊκή - Τζαμάικα) του 1982 περί δικαίου της θαλάσσης, UNCLOS III, όλα τα νησιά που είναι κατοικημένα ή έχουν οικονομική ζωή έχουν δικαιώματα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Στην εκπομπή που ακολουθεί, αναφέρουμε και το δεδικασμένο που υπάρχει στην υπόθεση Κίνας - Φιλιππίνων που ενισχύει τις Ελληνικές θέσεις που συμβαδίζουν απόλυτα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και αποδεικνύουμε ότι το casus belli (αιτία πολέμου) της Τουρκίας, στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει το νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια δεν είναι μόνο παράνομο αλλά και παράλογο.

Χάρτης ΑΟΖ κρατών - μελών της ΕΕ / Πηγή εικόνας: Ευρωπαϊκή επιτροπή


Υπενθυμίζουμε πως η Τουρκία σκοπίμως αρνείται να υπογράψει τη σύμβαση περί δικαίου της θαλάσσης για να μην είναι αναγκασμένη να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και την ίδια ώρα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη θάλασσα). 

Δείτε την εκπομπή εδώ: Μικτό αρχιπελαγικό κράτος η Ελλάδα που πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια


Δείτε το πλήρες κείμενο της Σύμβασης του Montego Bay περί δικαίου της θαλάσσης, Ιαμαϊκή- 1982 εδώ (στην Αγγλική - πατήστε μετάφραση). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: