Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Νέα βεβήλωση Ορθόδοξου Ναού - Μνημείου της ανθρωπότητας από την Τουρκία

  Ο σημερινός ναός χτίστηκε το διάστημα 1077-81 από την πεθερά τού μεγάλου Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, Μαρία Δούκαινα, στη θέση παλαιότ...

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ «ΦΟΒΟΣ» ΤΗΣ ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗΝ… ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ!



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο στην νεοελληνική μίζερη πραγματικότητα και όμως, ο εφιάλτης της Κωνσταντινούπολης ζει και βασιλεύει σήμερα στην Τουρκία, που σειέται καθημερινά από πολλές απρόοπτες, αιφνίδιες και άκρως εκρηκτικές εξελίξεις.

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

ΤΟΥΣ… «ΚΑΙΕΙ» Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ (ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ)!!!


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Εικόνες που δείχνουν ελληνικό στρατιωτικό απόσπασμα σε ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές να ποζάρει στον φακό με φόντο την σημαία του Βυζαντίου, δηλαδή την σημαία της ελληνορθόδοξης Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δημοσιεύονται στα τουρκικά ΜΜΕ με πικρόχολα σχόλια για… μεγάλη ελληνική πρόκληση!

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΔΕΝ… ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΠΟ…ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ!


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στην τουρκική επικαιρότητα η δήλωση της Τουρκάλας βουλευτίνας Κωνσταντινούπολης του Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Gülay Yedekci, ότι η Κωνσταντινούπολη είναι μια διεθνής πόλη και ότι δεν ανήκει αποκλειστικά; στην Τουρκία  ένεκα της τεράστιας ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής της αξίας, «İstanbul dünyadakı yeri».

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Τούρκοι: Ο Ανώτερος Διοικητής ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος μαζί με Έλληνες-Βυζαντινούς στρατιώτες!!

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ! Οι Έλληνες έχουν στρατιωτικές βάσεις σε εδάφη μας

H Ελλάδα απέκτησε την μεγαλύτερη στρατιωτική της βάση στα τουρκικά εδάφη!

Ας δώσουμε αυτή την φορά την είδηση με το μεγάλο σκάνδαλο!..

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Τον συγκλονιστικό πραγματικά ισχυρισμό ότι κάπου μέσα στον χώρο της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης κρύβεται μέχρι σήμερα ο Τίμιος Σταυρός του Ιησού Χριστού, παραθέτει ο πολύ γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος της εφημερίδας, Sabah, Hıncal Uluç, επικαλούμενος τις πολυετείς και εντατικές έρευνες του επίσης πολύ γνωστού Τούρκου ιστορικού, Radi Dikici από την Σαμψούντα του Πόντου.

Δείτε και>>

Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξανδρος


Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Τουρκικές κατηγορίες για… ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας


Τουρκικές κατηγορίες για… ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
«Να σταματήσει η ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίαςαπό τους Έλληνες σε τουρκικά εδάφη» ζητά πρώην ο Γ.Γ. του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας Ουμίτ Γιαλίμ, όπως αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας Sözcü.
Ο απόστρατος ταξίαρχος κατηγορεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι εδώ και 13 χρόνια επέτρεψε στους Έλληνες να καταλάβουν 18 τουρκικά νησιά στο Αιγαίο και ζητά να δικαστούν οι πρωθυπουργοί, Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών και Συγκοινωνιών της εποχής αυτής με την κατηγορία της «προδοσίας της πατρίδας». 

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Ιούνιος 1211. Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας σκοτώνει τον Τούρκο Σουλτάνο! Η άγνωστη μεγάλη μάχη! Βίντεο

17 Ιουνίου 1211. Το Ελληνικό Στράτευμα, το οποίο αριθμεί μόλις 2.000 άνδρες προχωρεί ταχύτατα από τη Φιλαδέλφεια προς την Αντιόχεια. Επικεφαλής ο ίδιος ο εξόριστος Αυτοκράτορας Θεόδωρος Α' Λάσκαρης. Τον περιμένει ο Τούρκος Σουλτάνος    Καϊχοσρόης Α΄ (Kaykhusraw) με στρατό άνω των 20.000.

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Constantine XI Palaiologos, the Immortal King that turned into stone.


Constantine XI Dragases Palaiologos,
last Emperor of the
Eastern Roman Empire.
I will write about the greatest legend of modern Hellenism which is the " legend of the King that turned into stone".It is the legend of theEmperor Constantine IA' Palaiologos, last emperor of the Greek-Byzantine empire, that finished the long line of the Byzantine emperors.Constantine defended Constantinople in 1453 with 3.500 to 7.000 men against the barbaric Muslim Turkish hordes of 250.000 men, led by Sultan Mehmet II. 

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Εικόνες από την Ελληνική Αυτοκρατορία

Πηγη: google.com Αριστερά η Θεοτόκος η Υπέρμαχος Στρατηγός της Πόλης. Άνω η Αγία Σοφία και ο Αυτοκρατορικός Δικέφαλος Αετός. Δεξιά ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος και στο μέσον η πολιορκία της Βασιλεύουσας από τους Οθωμανούς Τούρκους την άνοιξη του 1453 α  Γεώργιος Παπασημάκης ereunitiko.blogspot.com papasimakis@yahoo.gr


Πηγη: google.com Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία επί Ιουστινιανού, μετά την reconquista Γεώργιος Παπασημάκης ereunitiko.blogspot.com papasimakis@yahoo.gr

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Άγγελος θα σε φέρει εδώ, στον σωστό καιρό...



Η Τελευταία Προσευχή - Δίπλα στο παλάτι των αυτοκρατόρων βρίσκεται η Μονή Βλαχερνών, στην οποία συνήθιζαν οι Βασιλιάδες να προσεύχονται. Στον ιερό αυτό χώρο ψάλθηκε το έτος 626 για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος. Ο ναός χτίστηκε από την αυτοκράτειρα Πουλχερία το 453 και ολοκληρώθηκε επί Αέοντος Α' το 474. Τότε χτίστηκε και το παρεκκλήσι της Αγίας Σορού για να δεχθεί το ωμοφόριο και την Εσθήτα της Παναγίας, που μεταφέρθηκαν από την Παλαιστίνη το 473.

Παλαιολόγεια παρακαταθήκη η αδιάκοπη αντίσταση κατά του κατακτητή


Του Στέλιου Παπαθεμελή* - Ακατάσχετο το παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Επέτειο της Αλώσεως. Αθυρόγλωσσος ο ισλαμιστής Γόνοι ελληνικών οικογενειών που εξισλαμίσθηκαν και εκτουρκίσθηκαν βιαίως τα δραματικά εκείνα χρόνια, οι περισσότεροι σημερινοί τούρκοι, θέλουν να ξεχνούν, ή και να κρύβουν για ευνόητους λόγους την προέλευσή τους, εμφανιζόμενοι συχνά «τουρκότεροι» των τούρκων.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Αίτημα για επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χριστιανική εκκλησία θα τεθεί στις τουρκικές αρχές!



Αίτημα για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως χριστιανική εκκλησία θα κατατεθεί στις τουρκικές αρχές . FILE PHOTO. EPA/TOLGA BOZOGLU
Αίτημα να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία στηνΚωνσταντινούπολη ως χριστιανική εκκλησία πρόκειται να καταθέσει το επόμενο χρονικό διάστημα στις τουρκικές Αρχές η “παγκόσμια ενορία Αγίας Σοφίας”, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις ΗΠΑ και παραρτήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ΕΣΗΕΜ-Θ, ο πρόεδρός της Κρις Σπύρου, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί το αίτημα και μόλις γίνει αυτό, θα ζητηθεί η συμπαράσταση κάθε ανεξάρτητου φορέα που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας καθώς και του Αμερικανικού Κογκρέσου.
Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από τις τουρκικές αρχές, η “παγκόσμια ενορία Αγίας Σοφίας” θα απευθυνθεί στα δικαστήρια της Τουρκίας και αν υπάρξει νέα αρνητική απάντηση, τότε θα απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

11 Μαϊου 330μΧ – Ο Μέγας Κωνσταντίνος εγκαινιάζει την «Βασιλίδα των Πόλεων» Κωνσταντινούπολη! Η αυγή της Χιλιόχρονης Αυτοκρατορίας

47-1--4-thumb-medium
Ο Μ. Κωνσταντίνος μετά τη Σύνοδο της Νικαίας αποφάσισε ναχτίσει νέα πρωτεύουσα στο ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας και μετά από πολλές σκέψεις κατέληξε στην εκλογή του αρχαίου Βυζαντίου στο Βόσπορο. Οι ιστορικοί αποδίδουν, σε διαφορετικά ο καθένας αίτια, τους λόγους που οδήγησαν τον Κωνσταντίνο σ’ αυτήν την απόφαση:
– Οι Χρονογράφοι της εποχής του και ο Άγγλος ιστορικός Γίββων θεωρούν ότι ο Κωνσταντίνος, μετά τα θλιβερά οικογενειακά του γεγονότα (θανάτωσε το γιο του Κρίσπο ύστερα από ραδιουργίες της μητριάς του Φούστας και μετά και αυτήν την ίδια), καθώς και τον ηθικό ξεπεσμό της Ρώμης, που δεν μπορούσε να κατανοήσει τη μεταβολή που γινόταν στον κόσμο με το Χριστιανισμό, αποφάσισε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα του και να εγκατασταθεί στις ελληνικές εκείνες χώρες, στις οποίες γεννήθηκε κι ευδοκίμησε το ευαγγελικό κήρυγμα.
– Άλλοι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι ο Κωνσταντίνος, σαν υπέρμαχος των Χριστιανών, θεώρησε σκόπιμο να μεταφέρει την πρωτεύουσα του σε περιοχή που το χριστιανικό στοιχείο υπερτερούσε σε αριθμό και δύναμη. Λέγεται ότι αρχικά διάλεξε την περιοχή της σημερινής Σόφιας της Βουλγαρίας κι άλλοι ότι θέλησε να χτίσει τη νέα πρωτεύουσα μεταξύ της Τροίας και της Περγάμου.

Τελικά, ο Κωνσταντίνος κατέληξε στην περιοχή του Βυζαντίου. Στην εκλογή αυτή οφείλεται η εξασφάλιση της πολιτικής αναβιώσεως του ελληνικού έθνους και η διατήρηση της αυτονομίας του για 1.000 περίπου χρόνια.


Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Βασίλειος Β' ο Μακεδόνας


Όταν
οι Ελληνες ανέκτησαν τήν Πόλη, από τούς Λατίνους, τό 1261, βρήκαν στό νεκροταφείο πεταμένο, ένα σκελετό στόν οποίο οι Φράγκοι είχαν βάλει περιπεκτικά στό στόμα μία φλογέρα. Δίπλα στόν σκελετό, ήταν παραβιασμένος καί συλλημένος ένας τάφος μέ μία επιγραφή πού έγραφε:ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΙΣΤΟΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΤΩ ΘΕΩ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΡΩΜΑΙΩΝ. Αυτός λοιπόν ήταν ο σκελετός του ανθρώπου, πού έμελλε νά δώσει στό Ελληνικό Μεσαιωνικό κράτος τήν μεγαλύτερη δόξα πού γνώρισε ποτέ. Ηταν ο άνθρωπος πού πολεμώντας στήν πρώτη γραμμή του μετώπου μέχρι τά βαθιά του γεράματα, έσωσε τήν Μακεδονία από τούς Βούλγαρους εισβολείς, ήταν ο άνθρωπος πού απώθησε τούς Αραβες καί τούς Αιγύπτιους από την Μικρά Ασία, καί τούς Σαρακηνούς από τήν Καλαβρία. Ηταν εκείνος πού κυνήγησε αλύπητα τήν παντοδύναμη αριστοκρατία πρός όφελος των ακτημόνων καί των αδυνάτων, ενώ παράλληλα γέμισε τά ταμεία του κράτους. Τό κράτος του ήταν καί οικονομικά παντοδύναμο, μέ εξαγωγές ειδών πολλαπλάσιες από τίς εισαγωγές. Αναφέρεται δέ, ότι ο φόρος πού πλήρωναν τά εμπορικά πλοία κατά τήν έξοδό τους από τά στενά του Ελλησπόντου ήταν τετραπλάσιος, από τόν φόρο πού πλήρωναν κατά τήν είσοδό τους στά στενά. Ο Βασίλειος ο Μακεδόνας ηταν εκείνος πού εκχριστιάνισε τούς Ρώσσους θέτοντας έτσι τά θεμέλια του πολιτισμού τους.

Οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες σε αριθμούς

Ο συνολικός αριθμός των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων ήταν 94.
ΟΙ 94 Βυζαντινοί Αυτοκράτορες βασίλευσαν σε μια περίοδο 1123 ετών (330-1453).

Άλλοι Αριθμοί

  • 20 Βυζαντινοί Αυτοκράτορες ξεκίνησαν σαν σφετεριστές. Δηλαδή σφετερίστηκαν με κάποιον τρόπο το θρόνο και εκθρόνισαν με μη νόμιμη διαδικασία τον προκάτοχό τους.
  • 4 από τους 94 Βυζαντινούς ηγέτες ήταν γυναίκες.
  • 7 από τους 94 δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στην Κωνσταντινούπολη σαν Αυτοκράτορες. Αυτοί ήταν 4 Αυτοκράτορες από την περίοδο της Νίκαιας και επιπλέον οι Ιοβιανός, Γρατιανός και Σταυράκιος.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξανδρος

Γιος του αυτοκράτορα Βασιλείου Α' του Μακεδόνα και της Ευδοκίας. Γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 872 και ήταν δεύτερος στη σειρά διαδοχής μετά τον μεγαλύτερο αδελφό του. . Ήταν 33 χρόνια συμβασιλέας και το 912 μχ έγινε μονοκράτορας. 
Ήταν αδελφός του Αυτοκράτορα Λέοντα Γ' του Σοφού και θείος του Κωνσταντίνου Ζ΄ του Πορφυρογέννητου, 
Το όνομα του δεν ήταν τυχαίο.Ήταν Αυτοκράτορας της Μεγάλης Μακεδονικής Δυναστείας μας.

Επανέφερε στον Πατριαρχικό θρόνο τον  Πατριάρχη Νικόλαο Α', αρνήθηκε υπερήφανα να καταβάλλει φόρο στον Βούλγαρο Ηγεμόνα Συμεών και πολεμησε εναντίον των Βουλγάρων που είχαν ιδρύσει Κράτος στην Ελληνική Χερσόνησο. Κατά τις εχθροπραξίες αυτές ο Συμεών πολιορκησε την Βασιλεύουσα αλλά ηττήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό και υποχώρησε. 

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Επιστολή προς τον Κόπτη Πατριάρχη Θεόδωρο Β'



Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Επιστολή προς τον Κόπτη Πατριάρχη Θεόδωρο Β'
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ἀκτὴ Θεμιστοκλέους 190, 185 39 ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ,
Τηλ. +30 210 4514833, Fax +30 210 4518476e-mail: impireos@hotmail.com

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
Ἀκολουθεῖ ἡ ἐπιστολή τήν ὁποίαν ἀπέστειλε ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. Σεραφείμ στόν Κόπτη Πατριάρχη Θεόδωρο τόν Β΄ μέ ἀφορμή τήν ἐπίσημη ἐπίσκεψι Του στήν Ἑλλάδα, πού μετεφράσθη εἰς τήν κοπτικήν καί ἀραβικήν γλῶσσαν. 
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
_____________________________
᾿Αριθμ. πρωτ.15᾿Εν Πειραιεῖ τῇ 9ῃ Ἰανουαρίου 2017
Τῶ ἐκλαμπροτάτω κ. Θεοδώρῳ Β΄,(Tawadros II)
ἀρχηγῷ τῆς Κοπτικῆς Κοινότητος 
Εἰς ΚάϊρονΑἰγύπτου

Ἐκλαμπρότατε,
Μετά τοῦ προσήκοντος σεβασμοῦ καί εἰλικρινοῦς ἀγάπης, Σᾶς ἀποστέλλουμε τήν παρούσα Ἐπισκοπική ἐπιστολή μας, ὁ σκοπός τῆς ὁποῖας δέν προέρχεται ἀπό κανένα ἄλλο ἰδιοτελές κίνητρο, παρά μόνο ἀπό καθαρή, ἄδολη καί ἀνιδιοτελῆ χριστιανική ἀγάπη, ἀπό χριστιανικό καθῆκον, ἀπό ἐντολή ἐπιβεβλημένη ἀπό τον Σωτῆρα μας Χριστό, ὁ ὁποῖος «πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι καί εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν»[1], καί τέλος ἀπό θερμή καί σφοδρή ἐπιθυμία γιά τήν σωτηρία Σας. Γι’αυτό θεωροῦμε καθῆκον μας ἱερό καί ἐπιβεβλημένο, ὡς ἔσχατο μέλος τοῦ Παναγίου καί Παναχράντου Σώματος τοῦ Χριστοῦ καί δή ὡς Ὀρθόδοξος Ἐπίσκοπος, ὁ ὁποῖος ὑπαγόμαστε τόσο στήν Ἱερά Σύνοδο τῆς Ἁγιωτάτης καί Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἡ ὁποία εἶναι ἡ Ἀνωτάτη Ἐκκλησιαστική μας Ἀρχή, ὅσο καί στήν καθόλου καί Ἀδιαίρετο Μία, Ἁγία, Καθολική καί Ἀποστολική Ὀρθόδοξο Ἐκκλησία, νά φροντίσουμε παντί σθένει νά Σᾶς ἐπαναφέρουμε στήν Μητέρα Καθολική Ὀρθόδοξο Ἐκκλησία, ἀπό τήν ὁποῖα ἀποχωρήσατε καί ἀποκοπήκατε, ἔργο τό ὁποῖο ἐλπίζουμε, συνεργούσης τῆς ἀκτίστου Θείας Χάριτος τοῦ Κυρίου, νά κατορθωθεῖ. Τό ἱερό αὐτό χρέος τῆς ἐπιστροφῆς τῶν αἱρετικῶν στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ἔχει βεβαίως ἱεροκανονικό ἔρεισμα καί βάση καί στηρίζεται στούς 131ο, 132ο καί 133οἹερούς Κανόνες τῆς ἐν Καρθαγένῃ Τοπικῆς Συνόδου (418 ἤ 419 μ.Χ.)[2].
Ἕνας ἐπιπρόσθετος λόγος, πού ἀναδεικνύει τήν ἐπικαιρότητα καί τήν σημαντικότητα τῆς παρούσης Ἐπισκοπικῆς ἐπιστολῆς μας, εἶναι τά τεκταινόμενα στα πλαίσια τῆς συγχρόνου αἱρετικῆς οἰκουμενι(στι)κῆς κινήσεως μέ τούς οἰκουμενι(στι)κούς θεολογικούς διμερεῖς διαλόγους μεταξύ Ὀρθοδόξων καί Μονοφυσιτῶν, ὅπου οἱ ἐκπρόσωποι ἀπό πλευρᾶς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ἐμφορούμενοι δυστυχῶς ἀπό τό παναιρετικό πνεῦμα τοῦ διαχριστιανικοῦ καί διαθρησκειακοῦ συγκρητιστικοῦ Οἰκουμενισμοῦ, καί μεταχειριζόμενοι τήν ἀπάτη τῆς ψευδοῦς οἰκουμενιστικῆς ἀγάπης ἄνευ τῆς ἀληθείας καί τῆς ἑνότητος ἐν τῆ Ὀρθοδόξῳ πίστει, φενακίζουν, ἐξαπατοῦν καί κοροϊδεύουν Ὑμᾶς, Ἐκλαμπρότατε, ἰσχυριζόμενοι ὅτι ὁ Μονοφυσιτισμός εἶναι δῆθεν «ἀδελφή Ἐκκλησία», μέ ἔγκυρα μυστήρια, βάπτισμα, ἱερωσύνη καί Χάρι, ὅτι Ὑμεῖς, ὁ ἀρχηγός τῆς αἱρετικῆς μονοφυσιτικῆς Κοπτικῆς Κοινότητος, εἶστε κανονικός Ἐπίσκοπος καί διάδοχος τοῦ Ἀποστόλου Μάρκου, θεωρίες παντελῶς ἄγνωστες, ἀμαρτύρητες, ἀβάσιμες στήν ἐν γένει Παράδοση τῆς Καθολικῆς Ὁρθοδόξου Ἐκκλησίας, οἱ ὁποῖες ἀποτελοῦν ξεκάθαρη βλασφημία πρός τό Πανάγιον Πνεῦμα καί ἀναδεικνύουν τήν θεολογική ἐκτροπή Ὑμῶν. Τρανή ἀπόδειξη τῆς ἐξαπατήσεως Ὑμῶν ἐκ μέρους τῶν Ὀρθοδόξων Οἰκουμενιστῶν εἶναι ὅτι, ἐνῶ ἀποδίδουν τίτλους ἐκκλησιαστικότητας εἰςὙμᾶς, τούς πρόδηλα κακοδόξους αἱρετικούς, δέν τολμοῦν, συνεπεῖς πρός τίς διακηρύξεις τους, τήν μαζί Σας μυστηριακή διακοινωνία, γιατί γνωρίζουν ὅτι ἀπό ἐκείνη τήν στιγμή θά ἀπωλέσουν ἄμεσα τήν ἐκκλησιαστική τους ἰδιότητα. Αὐτό δέν ἀποτελεῖ τήν πλέον κραυγαλέα ἀπόδειξη τῆς κακοδοξίας τοῦ Οἰκουμενισμοῦ; Ἄν πράγματι πιστεύουν τίς ἀπαράδεκτες καί προκλητικές τους διακηρύξεις, ἄς τό τολμήσουν, λοιπόν, γιατί ἀλλιώς ἀποδεικνύουν μέ τήν στάση τους αὐτή τήν ἀνυπαρξία τῶν τίτλων ἐκκλησιαστικότητος, πού ἀποδίδουν σ’ Ἐσᾶς, τούς ψευδεπισκόπους τῶν κακοδόξων.
Εὐθύς ἐξ ἀρχῆς θά πρέπει νά διευκρινισθεῖ ὅτι τά ὅσα θά λεχθοῦν στή συνέχεια, γράφονται μέ πόνο καρδίας καί ὄχι ἀπό κάποια προσωπική ἐμπάθεια καί μίσος πρός τό σεβαστό πρόσωπό Σας. Σκοπός μας δέν εἶναι νά θιγεῖ τό πρόσωπό Σας, ἀλλά νά ἀποκαλύψει, στηλιτεύσει, ἐλέγξει καί ἀνασκευάσει πλανεμένες καί αἱρετικές ἀπόψεις, θεωρίες, πράξεις καί ἐνέργειές Σας. Βασικός κανόνας μας εἶναι ὅτι πρέπει νά ἀγαπᾶμε τά πρόσωπα τῶν αἱρετικῶν, ἀλλά νά ἐλέγχουμε καί νά ἀποστρεφόμαστε τήν πλάνη καί τήν αἵρεσή τους.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Η Στάση του Νίκα


υτοκράτορας Ιουστινιανός

Ο Μεγας Βασιλεας Ιουστινιανος και η ακολουθια του.

Με αυτή την ονομασία έμεινε στην ιστορία η λαϊκή εξέγερση που συνέβη στο Βυζάντιο την εποχή του Ιουστινιανού και πνίγηκε στο αίμα από τον αυτοκράτορα. Πληροφορίες από «πρώτο χέρι» μας δίνει ο σύγχρονος του Ιουστινιανού, ιστορικός Προκόπιος, στο βιβλίο του «Η ιστορία των Πολέμων» (εκδόσεις Λιβάνη).
Πρωταγωνιστές της εξέγερσης ήταν οι δήμοι των «Πράσινων και «Βένετων» (μπλε), οργανώσεις φιλάθλων με λαϊκή καταγωγή, που ζούσαν για τις αρματοδρομίες στις εξέδρες του Ιππόδρομου της Κωνσταντινούπολης. Οι «Ρούσσοι» και οι «Λευκοί» υπολείπονταν αρκετά σε δημοτικότητα των άλλων δύο δήμων. Οι αρματοδρομίες ήταν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα εκείνη την περίοδο, όπως σήμερα είναι το ποδόσφαιρο.

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

ΑΥΓΟΥΣΤΑ ΕΛΕΝΗ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ!

ΕΛΕΝΗ Η ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΤΩ ΘΕΩ ΑΥΓΟΥΣΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ Η ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΑ



Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, και αργότερα, ως σύζυγος του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου, «Ελένη η εν Χριστώ τω Θεώ αυγούστα και αυτοκρατόρισσα των Ρωμαίων η Παλαιολογίνα», ήταν θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δραγάση, ενός από τους πολλούς ηγεμόνες – κληρονόμους του μεγάλου Σέρβου κράλη (=βασιλιά) Στεφάνου Δουσάν. Καταγόταν από βασιλική και ευλογημένη γενιά. Στους προγόνους της συγκαταλέγονται άνθρωποι που αγίασαν (π.χ. ο Στέφανος Νεμάνια, σέρβος βασιλέας και κτίτορας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους = όσιος Συμεών ο Μυροβλύτης). Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης ανέλαβε την ηγεμονία του σημερινού βουλγαρικού τμήματος της βορειο – ανατολικής Μακεδονίας, στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Αξιού και Στρυμώνος.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Βυζαντινή Αυτοκρατορία: Η Ελληνική Αυτοκρατορία των χιλίων και πλέον ετών!


Ιστορική Επιμέλεια: Πύρινος Λόγιος

Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος ανέβηκε στον θρόνο της Ρωμαїκής Αυτοκρατορίας το 324 μ.χ. κάνει μια αναθεώρηση αυτής και βλέπει πως ο Χριστιανισμός, η ανατολική Θρησκεία, έμελλε να γίνει η Θρησκεία η οποία θα αποτελέση τον δεσμό της πολυφυλετικής Αυτοκρατορίας του. 

Επιπλέον είδε πως η Ρώμη βρισκόταν μακρυά από τις κυριότερες επαρχίες της ανατολής απομονωμένη σε μία χερσόνησο η οποία μετά την εισβολή του Αννίβα αδυνατούσε να ανακάμψει. Οι πολυπληθέστερες, πλουσιότερες και οι πλέον πολιτισμένες περιοχές της Αυτοκρατορίας του, ήταν όλες στην Ανατολή, δηλαδή στον Ελληνικό και Ελληνιστικό κόσμο.
Εκεί ήσαν όλες οι μεγάλες πόλεις, πλην της Ρώμης, όλα τα μεγάλα κέντρα του πολιτισμού, Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Δαμασκός, Πέργαμος, Εφεσος, Σμύρνη, Θεσσαλονίκη, Αθήναι, Κόρινθος, όλες Ελληνίδες πόλεις. Εκεί ήταν επίσης και τα Πανεπιστήμια, τα επιστημονικά εργαστήρια, οι Φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές σχολές, τα έργα τέχνης και πάνω απ΄όλα, ο πλούτος της γνώσεως, δηλαδή οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του γνωστού τότε κόσμου. Αρα λοιπόν, η καρδιά της Αυτοκρατορίας του χτυπούσε στην Ανατολή.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Τα θέματα επί Λέοντα Γ’

Η πλειοψηφία των ιστορικών τοποθετεί την αναδιοργάνωση και την τελειοποίηση του συστήματος των θεμάτων (με προέλευση από τον 7ο αιώνα) στον 8ο αιώνα, μερικές φορές μάλιστα στην εποχή του Λέοντα Γ'. Ο Finley γράφει ότι «μια νέα γεωγραφική διαίρεση σε θέματα έγινε από τον Λέοντα, που διήρκησε τόσο όσο και το Βυζάντιο». Ο Gelzer υπήρξε πιο κατηγορηματικός στο ζήτημα αυτό: «Ο Λέων», γράφει, «απομάκρυνε οριστικά τις πολιτικές αρχές, μεταφέροντας την πολιτική εξουσία των επαρχιών στα χέρια των στρατιωτικών». Ο Uspensky γράφει: «Μόνον την εποχή του Λέοντα του Ίσαυρου έγινε μια απότομη μεταβολή που ενίσχυσε τη δύναμη του ‘στρατηγού’ των θεμάτων, σε βάρος της πολιτικής διοίκησης της επαρχίας». Παρόλα αυτά όμως δεν υπάρχει καμιά πληροφορία σχετική με τη συμβολή του Λέοντα στην οργάνωση των επαρχιών.

Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

BYZANTIO
Ιωάννου Στουραΐτη
 (απόσπασμα απ το έργο «Θέματα», 2005, Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού)

1. Η ίδρυση των θεμάτων

Ο όρος θέμα αναφέρεται στη νέα στρατιωτική και διοικητική μονάδα της Μεσοβυζαντινής περιόδου υπό την εξουσία ενός στρατηγού, η οποία αντικαθιστά την παλαιότερη οργάνωση των επαρχιών του κράτους.
Η εμφάνιση των θεμάτων τοποθετείται από την πλειονότητα των ερευνητών στο α΄ μισό του 7ου αιώνα. Για τη δημιουργία τους πάντως έχουν διατυπωθεί τρεις βασικές θεωρίες. Η πρώτη, που αποδίδεται στον G.Ostrogorsky,1 υποστηρίζει ότι τα θέματα ιδρύθηκαν κατά την περίοδο του αυτοκράτορα Ηρακλείου (610-641) λίγο πριν ή αμέσως μετά τον πόλεμο κατά των Περσών (620-628) και αποτέλεσαν μια στρατιωτική και διοικητική μεταρρύθμιση του αυτοκράτορα αυτού. Το στράτευμα αναδιοργανώθηκε σε μεγάλες στρατιωτικές μονάδες με την ονομασία θέματα, οι οποίες εγκαταστάθηκαν στη Μικρά Ασία σε διοικητικές ενότητες και έλαβαν το όνομα θέμα, και στις οποίες τόσο η στρατιωτική όσο και η πολιτική διοίκηση πέρασε στα χέρια του επικεφαλής της στρατιωτικής μονάδας, δηλαδή του στρατηγού. Οι στρατιώτες των θεμάτων έλαβαν εκτάσεις γης από την αυτοκρατορική κυβέρνηση στην περιοχή εγκατάστασής τους, τα λεγόμενα στρατιωτικά κτήματα, από τα οποία εξασφάλιζαν τα προς το ζην καθώς και τον οπλισμό τους και τα οποία είχαν δικαίωμα να τα κληροδοτούν στα παιδιά τους. Η άποψη αυτή, η οποία βασίζεται στις αναχρονιστικές αναφορές του όρου θέμα στη Χρονογραφία του Θεοφάνη για την εποχή του Ηρακλείου, έχει αντικρουστεί.2