Μερικοί από τους 94 Αυτοκράτορες συνυπήρξαν στο θρόνο, σε βασιλείες που αλληλοκαλύπτονταν.
Στη Βυζαντινή ιστορία υπήρξαν 9 περίοδοι κατά τις οποίες 2 Αυτοκράτορες συγκυβερνούσαν. Σε 5 από αυτές τις περιόδους, συμμετείχε η αυτοκράτειρα Ζωή.
Κωνσταντίνος Γ ’& Ηρακλεωνάς(641)
Γιοι του Ηρακλείου. Αναφέρονται συνήθως μαζί σαν να μην ήταν ξεχωριστά άτομα. Η βασιλεία τους ήταν πολύ σύντομη, έτσι κανένας τους δεν είχε την ευκαιρία να εκτοπίσει τον άλλο και να καταγραφεί σαν μονοκράτορας.
Ζωή και διάφοροι άλλοι(1028-1050)
Η Ζωή ήταν μοναδική περίπτωση: Ποτέ δεν είχε την εξουσία μόνη της. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν άσκησε εξουσία. Πάντα μοιραζόταν το θρόνο με κάποιον άλλο (άλλους 5 για την ακρίβεια) που κανένας τους όμως δεν θα ήταν αποδεκτός χωρίς αυτήν. Η αγάπη του λαού για το ένδοξο σόι της ήταν η δύναμή της. Αρχικά, παντρεύτηκε τον Ρωμανό Γ’ Αργυρό. Μετά το θάνατό του, παντρεύτηκε την ίδια μέρα, τον εραστή της Μιχαήλ Δ’. Μετά το θάνατο του Μιχαήλ, υιοθέτησε τον ανεψιό του, που έγινε ο Μιχαήλ Ε’. Όταν αυτός προσπάθησε να την εκτοπίσει, ο λαός εξεγέρθηκε και επανέφερε τη Ζωή και την αδελφή της Θεοδώρα. Τέλος, παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Θ’ τον Μονομάχο.
Αλέξιος Δ’ Άγγελος & Ισαάκιος Β’ Άγγελος(1203-1204)
Ο Αλέξιος ήταν γιος του Ισαάκιου. Έγιναν βασιλείς με την υποστήριξη των Σταυροφόρων που πολιορκούσαν και έλεγχαν την Πόλη. Ο Ισαάκιος είχε ξανακάνει αυτοκράτορας, την περίοδο 1185-1195.
Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος & Μιχαήλ Θ’ Παλαιολόγος (1295-1320)
Ο Ανδρόνικος ήταν αυτοκράτωρ από το 1282. Δεν παραιτήθηκε ποτέ, αλλά φαίνεται πως από το 1295, ο γιος του και συμβασιλέας Μιχαήλ είχε τον πρώτο ρόλο στην άσκηση της κρατικής εξουσίας. Ο Μιχαήλ πέθανε πριν από τον πατέρα του το 1320.
Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος & Ιωάννης Ζ’ Παλαιολόγος (1399-1402)
Ο Ιωάννης ήταν ανιψιός και συναυτοκράτορας του Μανουήλ που είχε την πρωτοκαθεδρία. Σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, οι συναυτοκράτορες δεν συγκαταλέγονται στους ηγέτες του Βυζαντίου, αλλά ο Ιωάννης Ζ’ είχε όλη την εξουσία κατά την απουσία του Μανουήλ Β’ για 2 χρόνια στην Ευρώπη.
Παρατήρηση
Πολλοί από τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες είχαν έναν ή περισσότερους συν-Αυτοκράτορες (συνήθως αλλά όχι πάντα τους γιους τους) που έστεφαν επισήμως σαν Αυτοκράτορες αλλά που κατά κανόνα είχαν ελάσσονα έως ανύπαρκτο ρόλο και καμιά εξουσία.
Κανονικά οι συναυτοκράτορες δεν καταγράφονται σαν Βυζαντινοί Αυτοκράτορες, εκτός αν, κάποια στιγμή, έγιναν και οι ίδιοι μονοκράτορες. Οι προαναφερθέντες είναι εξαίρεση, επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συν-Αυτοκράτορες είχαν σχεδόν ίσα δικαιώματα και εξουσίες.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου