Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Νέα βεβήλωση Ορθόδοξου Ναού - Μνημείου της ανθρωπότητας από την Τουρκία

  Ο σημερινός ναός χτίστηκε το διάστημα 1077-81 από την πεθερά τού μεγάλου Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, Μαρία Δούκαινα, στη θέση παλαιότ...

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

To πρώτο κουδούνι για τα ελληνόπουλα της Αλεξάνδρειας – Η σημασία της Ελληνικής Κοινότητας


Πενήντα τέσσερις μαθητές πέρασαν το κατώφλι των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Αλεξάνδρειας, του Πρατσίκειου Δημοτικού Σχολείου και του Αβερωφείου Γυμνασίου Λυκείου, ακούγοντας το πρώτο κουδούνι ως ένα κάλεσμα για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς 2018-2019.
Μέσα στο ιστορικό Τετράγωνο του Σάτμπι, εκεί όπου κάποτε ο ελληνισμός έσφυζε από ζωή και στο αθλητικό στάδιο δεν χωρούσαν καν οι Έλληνες να σταθούν για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, εκεί όπου λειτουργούσαν και άλλα ελληνικά σχολεία σε γειτονικές συνοικίες της πόλης του Μ. Αλεξάνδρου, εκεί, σήμερα, οι περίπου 20 αποσπασμένοι και ντόπιοι εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν τους 54 μαθητές τους, ξεκινώντας τη νέα σχολική χρονιά.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Στη Χάμα Συρίας αποκαλύφθηκε σημαντικό παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό 600 τ.μ με 6 επιγραφές στην ελληνική. ΦΩΤΟ



Το ψηφιδωτό  που ανακαλύφθηκε στην Taibah Ιmam στo Kυβερνείο της Χάμα/ Eπιφάνεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά και πιο όμορφα έργα ζωγραφικής και ψηφιδωτού κι ένα από τα αρχαιότερα. Έχει έκταση 600 τετραγωνικών μέτρων και χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ. και έχει γεωμετρικά σχέδια και σχήματα με σύμβολα και έχει  ιστορική, πολιτιστική και αρχαιολογική σημασία.
Ο Επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων και Μουσείων στη Χάμα ο Abdelkader Farzat δήλωσε ότι σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η φιλοτέχνηση του ολοκληρώθηκε το 442 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήταν Επίσκοπος Χάμας ο Δόμνος και με τη βοήθεια των ευεργετών  Ιερέων όπως του Eπιφανούς και των πιστών  Αλεξάνδρας,  Θεοδοσίου, του Παρμότου, του Καρτιέλια και των οικογενειών τους.

Τουρκία: Κρίνεται το μέλλον της Αγίας Σοφίας για το αν θα ανοίξει για μουσουλμάνους


Απόφαση για το αν θα ανοίξει η Αγιά Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή, θα λάβει την Πέμπτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας
Απόφαση για το αν θα ανοίξει η Αγιά Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή, θα λάβει την Πέμπτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έπειτα από προσφυγή της τουρκική Ένωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος το 2015.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ένωση είχε προσφύγει στην πρωθυπουργία το 2004 ζητώντας νέες ρυθμίσεις ώστε να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή αλλά δεν πήρε απάντηση.
Στη συνέχεια, το 2005 προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο απέρριψε το αίτημα της Ένωσης.

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας


H Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, ναός με εξέχουσα θέση τόσο ανάμεσα στα μνημεία του Πόντου, όσο και ανάμεσα στα βυζαντινά μνημεία ευρύτερα, οφείλει τη σημασία της στη σύνδεσή της με ποικίλες ιστορικές και αρχαιολογικές παραμέτρους. Πρώτα απ' όλα αποτελεί ένα μνημείο σαφώς συνυφασμένο, ήδη από την ίδρυσή του, με την τοπική αυτοκρατορική δυναστεία των Μεγάλων Κομνηνών. 

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Κωνσταντίνος Γραίτζας Παλαιολόγος… Ο μόνος άνδρας στον Μοριά



Ο Κωνσταντίνος Γραίτζας Παλαιολόγος υπήρξε μια από τις ηρωικότερες, αλλά και άγνωστες μορφές της πρώιμης υστεροβυζαντινής περιόδου. Καταγόταν από την αυτοκρατορική οικογένεια των Παλαιολόγων και επανειλημμένα είχε δείξει το θάρρος του και τη γενναιότητά του. Το 1458 είχε τοποθετηθεί φρούραρχος στην Ακρόπολη της Αθήνας και είχε πολεμήσει με φανατισμό τους Τούρκους.
Το 1461 ΟΙ Τούρκοι, εκμεταλλευόμενοι τις ενδημικές διαμάχες μεταξύ των δεσποτών Θωμά και Δημητρίου εισέβαλαν για μια ακόμα φορά στην Πελοπόννησο. Σφάζοντας και λεηλατώντας προέλασαν μέχρι τον Μυστρά, όπου ο δεσπότης Δημήτριος, παρέδωσε αμαχητί το κάστρο, λαμβάνοντας τα τριάντα αργύρια της προδοσίας του, τα οποία πάντως κατόπιν του αφαιρέθηκαν και αυτά. Ο άλλος δεσπότης, ο Θωμάς εγκατέλειψε την Πελοπόννησο και κατέφυγε στην Ιταλία.

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Ίσαυροι-Θεματικός στρατός: Οι θεματοφύλακες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας


Παντελής Καρύκας
Βυζαντινό βαρύ ιππικό

Η δυναστεία των Ισαύρων ανέλαβε τις τύχες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σε μια εξαιρετικά δύσκολο περίοδο, όταν οι Άραβες απειλούν να την συντρίψουν και από τον Βορρά οι Βούλγαροι άρχισαν να πιέζουν ισχυρά. Παρόλα αυτά χάρη κυρίως στον ιδρυτή της δυναστείας Λέοντα Γ και του γιου του Κωνσταντίνου Ε.
Οι δύο αυτοί αυτοκράτορες σύντριψαν Άραβες και Βούλγαρους, σε μια σειρά επιτυχημένων εκστρατειών. Στρατιώτες αμφότεροι, έδωσαν μεγάλο βάρος στην στρατιωτική οργάνωση του κράτους και επέδειξαν ιδιαίτερη φροντίδα για τον στρατό που άλλωστε αποτελούσε το όργανο επιβολής της εξουσίας τους.