Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Νέα βεβήλωση Ορθόδοξου Ναού - Μνημείου της ανθρωπότητας από την Τουρκία

  Ο σημερινός ναός χτίστηκε το διάστημα 1077-81 από την πεθερά τού μεγάλου Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, Μαρία Δούκαινα, στη θέση παλαιότ...

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Νέα βεβήλωση Ορθόδοξου Ναού - Μνημείου της ανθρωπότητας από την Τουρκία

 

Ο σημερινός ναός χτίστηκε το διάστημα 1077-81 από την πεθερά τού μεγάλου Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, Μαρία Δούκαινα, στη θέση παλαιότερων κτισμάτων που χρονολογούνται τον 6ο και 9ο αιώνα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έγγραψε πως ο Ερντογάν πρόκειται να συμμετάσχει σε τελετή για την ολοκλήρωση των έργων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων για τη «συντήρηση» 201 ιστορικών μνημείων. Στη λίστα δυστυχώς, συμπεριλαμβάνεται και η Μονή της Χώρας.

Κατά τη διάρκεια τελετής στο συνεδριακό κέντρο του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα, ο Ερντογάν θα συνδεθεί απευθείας με τη Μονή της Χώρας.

Η παράδοση τοποθετεί την ίδρυσή της Μονής τον 6ο αιώνα από τον άγιο Θεόδωρο, ενώ έχει αποδοθεί και στον Κρίσπο, γαμπρό του αυτοκράτορα Φωκά τον 7ος αιώνα μ.χ.

Μετά την κατάκτηση της Βασιλεύουσας από τους Οθωμανούς Τούρκους, η μονή μετατράπηκε σε τέμενος με εντολή του μεγάλου βεζίρη του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄ (1481-1512) ως Καριγιέ Τζαμί. Οι εισβολείς κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της διακόσμησης του ναού.

Το 1948 τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα αναστήλωσης του μνημείου από Αμερικανούς αρχαιολόγους και από το 1958 λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.

Διαβάστε περισσότερα, δείτε το βίντεο>>

Δεν υπάρχουν σχόλια: