Στη Χάμα Συρίας αποκαλύφθηκε σημαντικό παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό 600 τ.μ με 6 επιγραφές στην ελληνική. ΦΩΤΟ



Το ψηφιδωτό  που ανακαλύφθηκε στην Taibah Ιmam στo Kυβερνείο της Χάμα/ Eπιφάνεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά και πιο όμορφα έργα ζωγραφικής και ψηφιδωτού κι ένα από τα αρχαιότερα. Έχει έκταση 600 τετραγωνικών μέτρων και χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ. και έχει γεωμετρικά σχέδια και σχήματα με σύμβολα και έχει  ιστορική, πολιτιστική και αρχαιολογική σημασία.
Ο Επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων και Μουσείων στη Χάμα ο Abdelkader Farzat δήλωσε ότι σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η φιλοτέχνηση του ολοκληρώθηκε το 442 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήταν Επίσκοπος Χάμας ο Δόμνος και με τη βοήθεια των ευεργετών  Ιερέων όπως του Eπιφανούς και των πιστών  Αλεξάνδρας,  Θεοδοσίου, του Παρμότου, του Καρτιέλια και των οικογενειών τους.
Πρόσθεσε ότι το ψηφιδωτό  χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή αρχιτεκτονικό στυλ. Περιέχει απεικονίσεις των 28 εκκλησιών που κοσμούν το δάπεδο, σε ρυθμό σταυρόσχημης  βασιλικής με τρούλο μαζί με τις στέγες, θόλους και πύργους που ομοιάζει σε πολλά  παλιά κτίρια που μπορεί να δει κανείς μέχρι τώρα στη Συρία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων και Μουσείων στη Χάμα, η πιο ενδιαφέρουσα από τις σκηνές ζωγραφικής είναι ο Κήπος της Ειρήνης και της Αθανασίας, που συμβολίζονται με τις πόλεις της Ιερουσαλήμ και της Βηθλεέμ, και στη μέση υπάρχει ένας αμνός με φωτοστέφανο, ένας φοίνικας  θρησκευτικής σημασίας, γραπτά που αναφέρονται στους τέσσερις ποταμούς του Παραδείσου και έξι κείμενα στα ελληνικά.Υπάρχουν σκηνές βοσκής και κυνηγιού.sana 10.9.18

 Γένεση 2/β΄ 10-14:
« Ποταμός δε εκπορεύεται εξ Εδέμ ποτίζειν τον παράδεισον. εκείθεν αφορίζεται εις τέσσαρας αρχάς.
Όνομα τω ενί Φισών. ούτος ο κυκλών πάσαν την γην Ευϊλάτ, εκεί ού εστι το χρυσίον. Το δε χρυσίον της γης εκείνης καλόν. και εκεί εστιν ο άνθραξ και ο λίθος ο πράσινος.
Και το όνομα τω ποταμώ τω δευτέρω Γεών (Γιών κατά το Εβραϊκό). ούτος ο κυκλών πάσαν την γην Αιθιοπίας (« Χους » κατά το Εβραϊκό).
Και ο ποταμός ο τρίτος Τίγρης. ούτος ο προπορευόμενος κατέναντι Ασσυρίων.
Ο δε ποταμός ο τέταρτος Ευφράτης ».
Το ένα ψηφιδωτό αναφέρει:
EΠΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΗΜΩΝ ΔΟΜΝΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΛΑΒΕΣΤΑΤΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ……….ΕΥΛΑΒΕΣΤΑΤΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΟΥΑΛΕΝΤΟΣ
……ΚΑΙ ΕΨΗΦΩΘΗ ΜΗΝΙ ΔΥΩ ΤΟΥ……

www.dimpenews.com

Το είδαμε στο: http://greeknation.blogspot.com/2018/09/600-6.html#more




Δείτε και:


Σχόλια