Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξανδρος

Γιος του αυτοκράτορα Βασιλείου Α' του Μακεδόνα και της Ευδοκίας. Γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 872 και ήταν δεύτερος στη σειρά διαδοχής μετά τον μεγαλύτερο αδελφό του. . Ήταν 33 χρόνια συμβασιλέας και το 912 μχ έγινε μονοκράτορας. 
Ήταν αδελφός του Αυτοκράτορα Λέοντα Γ' του Σοφού και θείος του Κωνσταντίνου Ζ΄ του Πορφυρογέννητου, 
Το όνομα του δεν ήταν τυχαίο.Ήταν Αυτοκράτορας της Μεγάλης Μακεδονικής Δυναστείας μας.

Επανέφερε στον Πατριαρχικό θρόνο τον  Πατριάρχη Νικόλαο Α', αρνήθηκε υπερήφανα να καταβάλλει φόρο στον Βούλγαρο Ηγεμόνα Συμεών και πολεμησε εναντίον των Βουλγάρων που είχαν ιδρύσει Κράτος στην Ελληνική Χερσόνησο. Κατά τις εχθροπραξίες αυτές ο Συμεών πολιορκησε την Βασιλεύουσα αλλά ηττήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό και υποχώρησε. 



 Πέθανε στις 6 Ιουνίου 913 από αποπληξία. Βασίλευσε ένα έτος και 27 ημέρες και είναι παντελώς ξεχασμένος στις μέρες μας αν και ύψωσε το Ανάστημα του ενάντια στους Βουλγάρους εισβολείς, ήταν ο πρώτος Βυζαντινός ηγέτης που χρησιμοποίησε τον τίτλο αυτοκράτωρ στα νομίσματα που έκοψε σε ανάμνηση του συνονόματου του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έφερε τον τίτλο "Στρατηγός Αυτοκράτωρ" των Ελληνικών Πόλεων στην μεγάλη πανελλήνια εκστρατεία εναντίων των Περσών. Επανεφερε την κανονικότητα στον Πατριαρχικό Θρόνο διότι ο αδελφός του Αυτοκράτορας Λεων ΣΤ' ο Σοφός είχε καθαιρέσει τον Πατριάρχη Νικόλαο Α' τον
 Μυστικό του οποιου ηταν ο προστατης

διότι δεν αποδεχόταν τον τέταρτο γάμο του.

  Αναφέρεται στα γραπτά κείμενα και σαν «Αλέξανδρος ο Γ’» ακολουθώντας την αρίθμηση των βασιλέων της αρχαίας Μακεδονίας εφόσον ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Αλέξανδρος ήταν γόνος της Μακεδονικής δυναστείας.


Κατάλογος Αυτοκρατόρων της Ένδοξης Μακεδονικής Δυναστείας μας, της Δυναστείας που έκανε ξανα το όνομα της Μακεδονιας μας πρωτο στον Κοσμο οπως την εποχη του Φιλιππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου της Δυναστείας των Αργεαδών.


Βασίλειος Α΄ ο Μακεδών


Λέων ΣΤ΄ ο Σοφός


Αλέξανδρος ο Γ'


Κωνσταντίνος Ζ΄ ο Πορφυρογέννητος


Ρωμανός Α΄ Λεκαπηνός


Ρωμανός Β΄ ο Πορφυρογέννητος



Νικηφόρος Β΄ Φωκάς

Ιωάννης Α΄ Κουρκούας ο Τσιμισκής


Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος


Κωνσταντίνος Η΄ ο Πορφυρογέννητος


Ζωή η Πορφυρογέννητη


Ρωμανός Γ΄Αργυρός


Μιχαήλ Δ΄ ο Παφλαγών


Μιχαήλ Ε΄ ο Καλαφάτης


Θεοδώρα


Κωνσταντίνος Θ' ο Μονομάχος


Θεοδώρα (δεύτερη φορά)


Γεώργιος Παπασημάκης
papasimakis@yahoo.gr





















Σχόλια