Λικάριο: Ο Λατίνος του Μιχαήλ Παλαιολόγου που τσάκισε Τούρκους & Λατίνους…





Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον Λικάριο ή Ικάριο, κατά τα βυζαντινά χρονικά, τον Ιταλό ιππότη που έφτασε να γίνει αρχιναύαρχος του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μιχαήλ Η Παλαιολόγου, σκορπώντας τον τρόμο στους Λατίνους γενικότερα.
Ο Λικάριο είχε και ελληνικό αίμα στις φλέβες του. Γεννήθηκε στην Κάρυστο της Ευβοίας από Ιταλό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Ο φτωχός Λικάριο κατάφερε να εισέλθει στην υπηρεσία του τοπικού άρχοντα Γκιλβέρτου ντα Βερόνα και μάλιστα σύναψε σχέση και γάμο με την αδελφή του άρχοντα, κάτι απαράδεκτο για την εποχή. Η οικογένεια της συζύγου του τον καταδίωξε και αυτός κατέφυγε στο κάστρο των Ανεμοπυλών στο Κάβο ντ’ Όρο.
Εκεί μαζί με μικρό αριθμό ακολούθων του αμύνθηκε επιτυχώς, σε πρώτη φάση και κατόπιν αντεπιτέθηκε καθιστάμενος μάστιγα των Λατίνων της περιοχής. Στην συνέχεια ο Λικάριο εντάχθηκε στην υπηρεσία του αυτοκράτορα Μιχαήλ δίνοντας όρκο υποτέλειας. Ο Μιχαήλ τον ενίσχυσε με αυτοκρατορικά στρατεύματα με στόχο τη απελευθέρωση της Εύβοιας από τους Ιταλούς.
Το 1272-73 οι βυζαντινές δυνάμεις υπό τον Λικάριο κατέλαβαν τέσσερα σημαντικά κάστρα στην Εύβοια.Κατόπιν, σύμφωνα με βενετικές πηγές, ο αυτοκράτορας τον έστειλε στην Μικρά Ασία, όπου κατάφερε να νικήσει τους Τούρκους. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr
Το είδαμε στο: defence-point.gr

Δείτε και: 

Το δισκοπότηρο της Αγιά Σοφιάς

Σχόλια