Σένα Γκάλικα: Οι Βυζαντινοί αφανίζουν τους Γερμανούς… 47 πλοία στον βυθόΤο 550 μ.Χ. ο πόλεμος Βυζαντίου – Οστρογότθων συνεχίζονταν αιματηρότατος στην Ιταλία. Μετά τις πρώτες επιτυχίες οι Γερμανοί ανέκτησαν έδαφος υπό την ηγεσία του άξιου βασιλιά τους Τοτίλα ο οποίος περιόρισε τους Βυζαντινούς σε ορισμένες παράκτιες θέσεις, εισβάλλοντας μέχρι και στην Σικελία.
Ο Γερμανός βασιλιάς προχώρησε ακόμα και στην συγκρότηση στόλου 400 πλοίων με σκοπό να αμφισβητήσει την κατά θάλασσα βυζαντινή κυριαρχία και να απαγορεύσει την διά θαλάσσης αποστολή βυζαντινών στρατευμάτων στην Ιταλία.

Ο Τοτίλας παράλληλα αποφάσισε να πολιορκήσει την Αγκόνα, σημαντική ναυτική βάση των Βυζαντινών. Ο στρατός του περικύκλωσε την πόλη ενώ μια ναυτική μοίρα 47 γοτθικών πλοίων την απέκλεισε από τη θάλασσα. Άλλα 300 γοτθικά πλοία επέδραμαν στα Ιόνια νησιά και τις ακτές της Ηπείρου.
Ενώπιον αυτής της κατάστασης ο κυβερνήτης της Ραβέννα Βαλεριανός διέταξε τον στρατηγό Ιωάννη που βρισκόταν στη Δαλματία, να σπεύσει προς ενίσχυση της φρουράς της Αγκόνα. Ο Ιωάννης πράγματι έσπευσε με 38 πλοία προς την πολιορκημένη πόλη. Κατά τον πλου η μοίρα του ενώθηκε με 12 πλοία υπό τον Βαλεριανό.
Κατά θάλασσα αφανισμός
Η βυζαντινή μοίρα έγινε αντιληπτή από τη γοτθική που συμμετείχε στον αποκλεισμό της Αγκόνα. Οι Γότθοι ναύαρχοι Ινδούλφος και Γκιμπάλ αποφάσισαν να επιτεθούν αμέσως με τα 47 πλοία που διέθεταν. Οι δύο αντίπαλοι συναντήθηκαν βόρεια της Αγκόνα, ανοικτά της παράλιας πόλης Σενιγκάλια (Σένα Γκάλικα τότε). Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr
Δείτε και: 
Η άλωση της Κωνσταντινούπολης - Ελληνοτουρκικά - Ελληνική απάντηση - Tουρκικές προκλήσεις

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις